Qigong och Taichi

QIGONG

”Kunskapen om de universella energierna, kunskapen om människans relation till dessa energier samt kunskapen om hur vi använder energi för hälsa och spirituell utveckling.”

Qigong är en gren i det traditionella kinesiska systemet (TCM) tillsammans med akupunktur, tuinamassage och örtmedicin. Qigong kan delas upp i två ord Qi som betyder ”energi” och Gong som betyder ”arbete”. Eftersom energiarbete är ett vitt begrepp så blir det också svårt att exakt säga när det börjades utövas. Däremot vet man att den systematiserade qigongen är 3500 år gammal och att det första skrivna materialet härstammar från 500 f v t. Qigong brukas delas upp i fem större traditioner. De qigongformer som jag utövar tillhör den taoistiska eller den buddhistiska traditionen. Taostiska qigongformer är mer mjuka och inkännande och handlar om i längden att fördröja åldrandet. De buddhistiska qigongformerna handlar mer om att arbeta mot spirituell upplysning. Buddhistiska qigongformer är mer fyrkantig än taoistisk och mer fysisk krävande. Det finns 10000 olika former av qigong. Qigongernas hälsoeffekter är olika beroende form.
Inom qigong arbetar vi med långsamma och inkännande rörelser ofta ihop med andning. Genom dessa rörelser arbetar vi med qi, energin, i kroppen, så att energin kan flöda och skapa en bättre hälsa. Utövandet av qigong har många hälsoaspekter så som bl a minskad smärta, mindre stelhet och bättre rörlighet, ger bättre koordination och fokus, ger mer lugn och harmoni samt att den ger ökad glädje och energi.

TAICHI

Taichi är nära besläktat med qigong. Inom taichi utför man harmoniska, inkännande och långsamma rörelser i ett flöde. Kan beskrivas som meditation fast i rörelse. Träningsformen är relativt ny och härstammar från 1600- talet. Taichi kan delas in i två typer. Den form som tränas för hälsan och den form som tränas som kampart. Förr vad formerna väldigt långa men har idag komprimerats. Den jag utövar är den s k 24-formen som är idag världens mest tränade taichi form. För att träna taichi krävs mycket tålamod. Taichi stärker benstyrkan, nacke, mage och rygg. Balans, koordination, koncentration, rörlighet och smidighet bättras också.

%d bloggare gillar detta: